Wandelroutes Portugal

Quinta do Pomarinho ligt voor een deel in natuurpark Serra de São Mamede, een prachtig park met een ongerepte natuur. In dit park en de omgeving ervan hebben wij in de loop der jaren een dertigtal wandelroutes uitgezet en beschreven. Omdat we zelf fanatieke wandelaars zijn, was het heerlijk om deze wandelroutes vast te leggen. Graag laten wij onze gasten ook de natuur en cultuur van de Alto Alentejo ontdekken via de wandelroutes.

Wandelroutes Portugal in natuurpark

U kunt vanaf de quinta individuele wandelreizen maken of groepsreizen wandelen. Deze reizen zijn inclusief verblijf, lokaal vervoer en vol pension. U kunt ook alleen één van onze wandelaccommodaties boeken en zelf een wandelprogramma samenstellen met behulp van alle informatie over wandelroutes die u op de quinta vindt.

Wandelroutes

Om u een idee te geven van de vele soorten wandelroutes, vindt u hieronder beknopte beschrijvingen van wandelroutes, onderverdeeld in vijf categorieën. Voor sommige wandelroutes heeft u uw (huur)auto nodig of kunt u gebruik maken van onze transportservice. De meeste wandelroutes zijn rondwandelingen die starten en eindigen op hetzelfde punt.

 1. Wandelroutes vanuit de quinta
 2. Wandelroutes vanaf of naar de quinta (lijnwandelingen)
 3. Wandelroutes in natuurpark Serra de São Mamede
 4. Wandelroutes buiten natuurpark Serra de São Mamede
 5. Wandelroutes bij Nisa bij rivier de Taag en de Sever

1. Wandelroutes vanuit de quinta

Deze wandelroutes beginnen en eindigen op Quinta do Pomarinho.

 • Wandelroutes: rondwandeling Castelo de Vide -  3.5 uur

U loopt via het wandelpad over het natuurkampeerterrein richting de heuvels van Monte Casada. Na enkele reusachtige kurkeiken gaat u via het middeleeuwse pad naar boven. Vanaf de kapel Senhora da Penha kunt u genieten van een adembenemend uitzicht over Castelo de Vide en vergezichten naar Marvão en Spanje. Daarna daalt u af via het Pelgrimspad en kunt u nagenieten met een drankje of een lunch op een lokaal terras. In Castelo de Vide kunt u de Fonte de Vila, de synagoge en het kasteelterrein bezoeken voordat u weer afdaalt en langs de andere zijde van de heuvelrug terug wandelt naar de quinta.

Het is leuk om tijdens deze wandeling een bezoek te brengen aan de 'horta', de groenten- en fruittuin van onze buurman.

 • Wandelroutes: rondwandeling Castelo de Vide - 2 uur

Dit is de korte versie van de rondwandeling Castelo de Vide. U wandelt door de heuvels van de Serra de São Mamede naar Castelo de Vide en terug. U kunt deze wandeling prima combineren met een rondwandeling door Castelo de Vide waarbij een bezoek kan worden gebracht aan de Fonte de Vila, de synagoge, de Joodse wijk en het kasteel.

 • Wandelroutes: rondwandeling Ribeira da Nisa - 4 uur

U wanelt naar het dal van de Ribeira da Nisa en steekt bij de step stones het water over. Vervolgens klimt u weer uit het dal en gaat u via een slingerend pad omhoog door een sprookjesachtig kurkeiken bos. U maakt opnieuw een oversteek over de Ribeiro da Nisa, ditmaal over een balk, en volgt een mooie landelijke route, die diverse malen het spoor kruist. Na een eventueel bezoekje aan een Keltische roundhouse keert u terug naar de quinta.

 • Wandelroutes: rondwandeling Courelereiros park - 3, 4 of 5 uur

U loopt via de oude weg naar het station van Castelo de Vide voor een bezoekje aan de fraaie tegelplateaus en het tegenover liggende landgoed van de dichter Bugalho. Via een verlaten landschap met grote stenen wandelt u naar het Courelereiros park, waar een zeer gave Antar (hunnebed) van meer dan 6000 jaar oud valt te bewonderen. De langste route (5 uur) brengt u ook nog naar de Menhir. U loopt terug via een mooie route door de Serra. U kunt ook nog naar boven om een bezoek te brengen aan Castelo de Vide. Een korte wandelroute brengt u terug naar de quinta.

2) Wandelroutes vanaf of naar de quinta (lijnwandelingen)

Voor wandelroutes die alleen beginnen of alleen eindigen op onze quinta, kunt u gebruik maken van onze lokale transportservice.

 • Wandelroutes: van Marvao via Castelo de Vide naar de quinta - 4.5 uur

Wij brengen u weg naar het Middeleeuwse vestigstadje Marvão. Hier kunt u een bezoek brengen aan het klooster Senhora da Estrela en het stadje zelf met zijn indrukwekkende kasteel. Vanaf dit adelaarsnest daalt u af. Via de heuvels en dalen van Ura naar Castelo de Vide wandelt u terug naar onze quinta.

 • Wandelroutes: van Escusa via Carreiras en de Serra naar de quinta - 5 uur

Wij brengen u weg naar het schilderachtige dorpje Escusa waar u start met een heerlijk kopje koffie of thee in een lokaal café. Vanaf Escusa wandelt u dwars over de heuvelrug aan de andere zijde naar het dorpsplein van het schilderachtige Carreiras. Daarna daalt u via een middeleeuws pad af naar het dal. U klimt hier weer uit via het Vitalispad aan de Castelo de Vide zijde van de Serra de São Mamede. Deze wandelroute brengt u weer terug naar de quinta.

 • Wandelroutes: naar de menhir - 5 uur (18 km)

Vanaf de quinta wandelt u door rotsachtig landschap naar het Coureleiros park met zijn antars (hunnebedden). Vervolgens wandelt u dwars door de velden naar de Menhir. Dit is echt een prachtige landschapswandeling, door prachtig kurkeikenbos.

3) Wandelroutes in natuurpark Serra de São Mamede

Er zijn zowel wandelroutes door natuurpark Serra de São Mamede als wandelroutes op de grens met Spanje. Dit zijn allemaal gemarkeerde wandelroutes.

 • Wandelroutes: Galegos - 4 uur (11.5 km)

Misschien is dit wel één van de mooiste wandelroutes in natuurpark Serra de São Mamede. Deze wandeling is zeer afwisselend en gaat door een vogel- en waterrijk gebied met stepstones over de Ribeiro de Galegos en het snelstromende water van de Rio Sever. Onderweg vindt u een unieke pauzeplek en/of zwemplek, waar een otter valt te betrappen of een ijsvogel voorbij flitst. De route is gelegen langs de grens met Spanje en gaat deels over oude smokkelpaden. De wandelroute biedt u prachtige vergezichten en uitzichten op het adelaarsnest Marvão, steen- en kurkeiken, walnoten- en olijfbomen en enorme rotsformaties van graniet.

 • Wandelroutes: Marvão - 2 uur (7.5 km)

U wandelt vanaf de Romeinse brug met de toltoren uit de 16e eeuw in Portagem via een mooi pad van ruim 2 km lengte naar het middeleeuwse stadje Marvão. Na een  bezoek aan dit vestingstadje met ziijn indrukwekkende kasteel gaat u via een andere route weer naar beneden naar Portagem. In de hete zomermaanden is hier een prima zwemplek met veel schaduw in de rivier de O Sever, die door een betonnen bak wordt geleid. Er is ook een zwembad.

 • Wandelroutes: Carreiras - 3 uur (9.5 km)

Deze wandelroute loopt vanaf het dorpsplein in Carreiras over een autoluwe asfaltweg. Van bovenaf heeft u mooie uitzichten op het dal. Via het middeleeuwse pad loopt u terug naar Carreiras.

 • Wandelroutes: Reguengo - 3 uur (10.5 km)

Reguengo ligt midden in het natuurpark op 40 minuten rijden van onze quinta. U start bij de 'Parish Church' uit de 18e eeuw, een typisch voorbeeld van de landelijke Noord-Alentejaanse architectuur. Tussen Reguengo en Relvas loopt de wandelroute door een granieten landschap dat 500 miljoen jaar oud is. Op deze landschapswandeling staan diverse eikensoorten, kurkeiken, pijnbomen en walnotenbomen. 

 • Wandelroutes: Esperanca - 5 uur (16 km)

Deze route ligt in het uiterste zuiden van het natuurpark op uur rijden van de quinta. Esperanca is een typisch Alentejaans dorp met geel en blauw omrande huizen met schoorstenen. Vanaf het 16e eeuwse kerkje Senhora da Esperanca loopt u naar de velden met kurkeiken. Toen de wandeling is uitgezet werden veel vogels en dieren gezien zoals de Iberische kikker, wilde duiven, adelaars, valken, wilde beren en vele zangvogels. Op de route zijn rotstekeningen te bewonderen van 2500-3000 v. Chr.

4) Wandelroutes buiten natuurpark Serra de São Mamede 

Deze wandelroutes vindt u ten oosten en ten noorden van het natuurpark. Officieel vallen ze net buiten het park.

 • Wandelroutes: gierenwandeling - 2.5 uur (10 km)

De rondwandeling start net over de grens in Spanje bij het dorpje El Pino. Een mooie tocht brengt u naar een kolonie vale gieren die in de rotsen nestelen.

 • Wandelroutes: Marvão en Beira - 3 uur (12 km)

De start van deze wandelroute is bij het met prachtige tegelplateaus versierde stationsgebouw, dat de allure van weleer uitstraalt, in de tijd dat het nog een drukbezocht grensstation was. Via kleine gehuchtjes en dorpjes met leuke kroegjes loopt u naar het dorpje Barretos. Via het gehucht Ranginha wandelt u door de velden met een grote slinger terug naar Beira. 

5) Wandelroutes bij Nisa bij rivier de Taag en de Sever

Deze wandelroutes liggen in het rivierengebied van de Taag en de Sever, in de buurt van Nisa op zo'n 30 tot 45 minuten rijden vanaf onze quinta. In totaal zijn er 8 goed gemarkeerde wandelroutes.

 • Wandelroutes bij Nisa (van 4.5 tot 14 km)

De naburige gemeente Nisa heeft goed gemarkeerde wandelroutes van verschillende lengtes uitgezet waaronder 4.5, 6.5, 5.7, 9.2 en 14 km. Het is een totaal ander landschap dat gedomineerd wordt door de rivieren de Taag en de Sever en waar u herten en reeën kunt spotten. De wandelroutes gaan door kleine dorpjes en u moet stijgen en dalen in een golvend landschap waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.

Meer informatie wandelroutes

Als u meer informatie wilt over de wandelroutes of vragen heeft over uw wandelvakantie Portugal, neemt u dan gerust contact met ons op.

Contactformulier

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht in te voeren.Verzenden

Er zijn op dit moment geen agendapunten

 • Stichting Vrije Recreatie
 • NFI

Meld u aan voor onze wandelvakantie nieuwsbrief:

Wandelvakanties Portugal.nl   |   7320-421 Castelo de Vide   |   Portugal   |   00351 965 755 341   |   info@wandelvakantiesportugal.nl